Hoe reëel zijn uw doelstellingen? #start

31-08-2018

Doelstellingen stellen is goed en vooruitstreven, maar niet altijd zijn deze doelstellingen ook reëel. Dit kan zijn, doordat een doelstelling met een eindstation op basis van emotie in plaats van kennis wordt gesteld. Dit is natuurlijk ontzettend logisch! Want als ik graag wil afvallen, wil ik dat mijn proces ook zo snel mogelijk verloopt én het liefst nog zo pijnloos mogelijk gaat. Menselijk natuurlijk! Maar wij als personal trainers zijn de kennis die u als klant inhuurt. De kennis waarvan u kunt verwachten dat deze goed en kloppend is, wij als kwaliteitstrainers bieden u graag de kennis en helpen u dan ook graag op weg.

Inmiddels werk ik meer dan 10 jaar als personal trainer, ik hoor dan ook vele doelstellingen voorbijkomen. De meeste doelstellingen zijn betreffende het verliezen van overtollige kilo's. Klanten die graag een aantal van 5- tot 35 kilo willen afvallen. Ik kan u dan ook verklappen dat het grootste gedeelte van de klanten graag zo snel mogelijk wilt afvallen, zelfs als dit niet altijd even mogelijk óf realistisch is!

Inmiddels werk ik meer dan 10 jaar als personal trainer  

Klanten melden zich aan en ontvangen een intake gesprek, waarin wij als trainer inzicht krijgen over de huidige leefstijl, voedingspatroon, medische informatie maar ook vooral het sportieve verleden in combinatie met de sportieve pogingen. Want in combinatie met afvaldoelstellingen, komt ook: "afvalpogingen". Dit kunt u vergelijken met de rook-stop-pogingen, maar dan als zijnde de voeding-stop-pogingen, want iedereen die graag wilt afvallen en gaat werken met een personal trainer heeft wel wat pogingen gehad!

Na elk intake gesprek vraagt de klant... en? Wat denk jij? Of te wel: "Wat denk jij wat ik kan bereiken?". Mijn antwoord is ten alle tijden: "Veel, als u maar wilt". Maar voordat we in samenwerking resultaat kunnen behalen, zijn er een aantal zaken op orde te stellen.

Het komt allemaal neer op: bewustwording. Bewustwording waarin we ons lichaam gaan begrijpen, gaan liefhebben en het lichaam ook daadwerkelijk vóór ons gaat werken, in plaats van tegen ons werken.

  • Obstakels - Maak korte metten met obstakels en zorg dat de weg vrij is om persoonlijke doelstellingen te behalen.
  • Focus on the good - Laat u niet beïnvloeden door andere.
  • Dagindeling - Maak een dagindeling, hoe laat eet u de eerste maaltijd, de tussen door maaltijden en het avondeten?
  • Think - Denk minimaal één dag voor aanvang na, wat u gaat eten.
  • Varieer - Varieer binnen u dagplanning! Zorg voor variëteit aan koolhydraten, eiwitten en vetten.
  • Professionals - Geen idee hoe u kunt variëren of geen idee welke producten u het beste kan toevoegen aan het voedingspatroon? Schakel een diëtiste of gezondheidsconsulente in (beide vergoed door zorgverzekeraars).
  • Prepping - Een drukke dag? Zorg dat alle maaltijden zijn voorbereid en binnen handbereik.
  • Drink max - Drink genoeg en minimaal twee liter per dag. Wist u dat een sporter tot een maximaal van vier liter aan zweet tijdens het sporten kan verliezen tijdens een goede training? Vul reserves aan.
  • Ook nog! - Vergeet de vitamines en mineralen niet, denk aan later.
  • Afvallen!!

Al met al gaan er negen stappen voor, voordat de belangrijkste stap, het afvallen plaatsvindt.

Alles heeft te maken met bewustwording. Hoe beter u uw lichaam kent, hoe sneller u bij stap 10 bent en dus ook dichterbij het behalen van uw doelstelling bent.

Geschreven door Roxanne van Berkel