Personal Trainer Sander

Mijn naam is Sander van den Hoek en ik ben Assistent-bedrijfsleider en Personal Trainer bij WorkoutCentre Be You. Nu inmiddels al 5 jaar in het werkveld en het verveelt nooit. Want als Personal Trainer bij PT Be You zie ik heel veel soorten mensen voorbijkomen. Dik, dun, jong, oud, geblesseerd, minder fit en ga zo maar door. Stuk voor stuk prachtige mensen om mee te mogen werken en stuk voor stuk hun eigen bijzondere karakter.

Dit is één van de aspecten waar ik plezier uit put tijdens mijn werk, de omgang met mijn sporters. Want ieder uur is weer een verrassing en ieder uur laten mensen mij weer verstelt staan met wat zij de afgelopen week hebben bereikt. Zeker sporters die je al jaren traint met een bepaald doel kunnen mij nog steeds laten verbazen.


My workout story
Elke trainer heeft zijn of haar verhaal, over hoe hij of zij in de branche is gerold. Ik heb zo ook mijn eigen verhaal. Op mijn 16e ben ik namelijk in aanraking gekomen met Fitness. Het was een club in de buurt waar ik mijn eerste training kreeg. De training op zich stelde niet veel voor, het was een 'vaste klant' die mij de begeleiding bood en dus alleen de basis uitlegde. Ik die van toeten nog blazen af wist dacht: "agh dit hoort zo te gaan."

Op dat moment woog ik een schammele 60kg met een lengte van 1.70m. Een goede 10kg ondergewicht dus!

Na enige tijd ben ik meer voor mijzelf gaan denken en gaan kijken naar wat de mogelijkheden zijn binnen de fitness. Eigen trainingen opstellen, voeding aanpassen of eigenlijke toevoegen. Zodoende kwam ik uit op het idee om een sportopleiding te gaan doen. Niet om zelf te leren sporten, maar juist om anderen te leren sporten.

Tijdens mijn opleiding op het CIOS heb ik niet alleen enorm veel geleerd met betrekking tot het coachen van sporters, maar ook veel van mijn klasgenoten. Ook zij hadden hun eigen muren waar zij tegen aan waren gelopen in het verleden en wij deelden dan ook allemaal onze verhalen. Vanaf dat punt ben ik mijzelf steeds meer gaan ontwikkelen tijdens mijn eigen trainingen. Ik ben gaan inzien wat je allemaal moet laten voor de doelen die ik wil bereiken en wat je van jezelf moet vragen om daar te komen.

Na het CIOS ben ik in aanraking gekomen met een andere kant van fitness, de Crossfit-kant wel te verstaan. Wat een openbaring voor mij. Ik kon er helemaal in los gaan (en dat doe ik nog steeds). Drie keer trainen per week werd al gauw vier, en vier keer trainen werd al heel snel vijf trainingen variërend van spieropbouw, conditie, lenigheid, gymnastisc, skill, ondersteunende accessoire oefeningen en ga zo maar door.


Inmiddels ging mijn gewicht met kleine, maar belangrijke, stapjes omhoog en langzaam maar zeker kroop ik naar een meer acceptabel gewicht. Toen ik eenmaal meer tijd aan mijn trainingen ging besteden en daarbij ook nog de voeding, schoot het gewicht in positieve zin omhoog. Nu ben ik 1,74 en weeg ik 73kg. En als uiteindelijk levensdoel wil ik graag 85kg wegen, en nee dat is geen fastfood gewicht wat er dan aan zit.

Dit levensdoel werk ik nog dagelijks aan. Fiets ik bijna elke dag op en neer naar de plek waar ik mijn emoties eruit kan sporten, mijn zwakheden kan tonen en kan werken aan wat ik nog niet kan. Dat is namelijk wat ik elke training weer van mijzelf vraag.

Zo ziet u, iedere personal trainer heeft zijn of haar verhaal, zijn of haar muren en zijn of haar doelen. Tegenwoordig wordt er veel nadruk gelegd op het afvallen van kilo's, maar men realiseert zich dikwijls niet hoeveel moeite er gedaan moet worden voor het aankomen van positieve kilo's. De toewijding die ervoor vereist is en de sociale activiteiten die je moet laten. Dit is één van de redenen waarom ik goed door een deur kan met mijn vele sporters, ik ken heel goed de andere kant van de weegschaal.

The things I value

Fun
Dit staat bij mij heel hoog in het vaandel. Een training slaagt niet, als er geen funfactor in zit. Mijn doel is dan ook om u lachend te laten arriveren en lachend (en voldaan) de club te verlaten. Het gaat soms om heel kleine aspecten tijdens de training, of een prachtig verhaal van mijn sporter.

Doorzettingsvermogen en toewijding
Niets geeft mij een grotere drijfveer dan de motivatie van de sporter zelf. Des te meer rendement kunnen wij uit onze trainingen halen. Uit uw motivatie, haal ik namelijk ook motivatie. Niet alleen om de trainingen te geven, maar ook om zelf verder te trainen. Ik heb namelijk het geluk dat ik mag werken met sporters waarmee ik mij kan meten. Ik wil niet beter zijn dan hen, ik wil kunnen wat zij kunnen. Ik heb dan ook als motto: Je moet je trainen wat je niet kan, anders is het bezigheidstherapie. Door dit motto te handhaven probeer ik van elke training een uitdaging te maken, elke keer weer. Ik evalueer de afgelopen trainingen en de progressie van de sporter.

Daarnaast zie ik graag de toewijding terug met sporten, nee dat betekent niet die mooiste duurste supersonische outfit. Dat betekent dat alle uren die ik niet kan begeleiden, dat u daar zelf invulling aan kan geven. Het goed bijhouden van uw voeding en vol trots kunnen zeggen: "Kijk dit heb ik gedaan en dat leverde deze positieve resultaten op!"

Karakter en Humor
Zoals ik al eerder zei, is fun een belangrijke factor. Ik houd er dan ook wel van als mijn sporter een lekker bijdehand karakter heeft. Des te meer kunnen we lachen en des te gekker kunnen we de training maken!

Verder wil ik graag elke training veel variëren, zo worden de lessen nooit eentonig en kan het lichaam niet wennen aan de prikkels die wij geven.

Waarom Personal Training?

Personal Training is een vak apart, ik ben een trainer, maar ook een coach. Ik ben een adviseur en ik ben een raadgever. Ik ben een luisterend oor en ik ben een autoriteit. Als Personal Trainer moet je schakelen tussen enorm veel emoties van je sporter. En juist door het tonen van de emoties, kunnen wij veel bereiken. Ik weet wat ik aan u heb en andersom.

Ik moet dus als Personal Trainer enorm veel switchen tussen persoonlijkheden. Dit houdt mij mentaal actief en scherp. Dus bent u overtuigd en geïnteresseerd, maak dan een afspraak via de onderstaande knop en dan zie ik u snel!

Sander van den Hoek